Multi Works Termunten

Ook sterk in veegwerk en machinaal onkruid verwijderen !


 

  ZONNEPANELEN ONDERHOUD 

Zonnepanelen hebben wel degelijk onderhoud nodig,

als de panelen niet worden gereinigd zal de energieproductie afnemen.

   

Net als ramen worden zonnepanelen op den duur ook vuil. Het oppervlak van het zonnepaneel-glas zal minder snel vuil vasthouden vanwege speciale behandelingen die het glas in de fabriek krijgt, echter zal naar verloop van tijd het glas toch vuil vasthouden. Door dit vuil kan minder licht de zonnecellen bereiken waardoor de energieopbrengst zal afnemen. Het is dus verstandig uw zonnepanelen minimaal één maal per jaar te (laten) reinigen, hierdoor blijft de energie productie optimaal en zal eventueel ophopend vuil tussen het aluminium frame en het glas worden voorkomen.

     

  HOEVEEL VERMOGEN VERLIEZEN    VUILE ZONNEPANELEN? 

Als u een zonnebril opzet zal minder zonlicht uw ogen bereiken,

vuil is een soort zonnebril voor zonnepanelen.

   

Het doel van zonnepaneel producenten is ervoor te zorgen dat zoveel mogelijk licht (fotonen) de zonnecellen kan bereiken. Reflectie van het glas en onzuiverheden in het zonnepaneel zullen nadelige effecten hebben voor het uiteindelijke vermogen van het zonnepaneel.

 

Hoewel veel factoren invloed hebben op het produceren van energie bij zonnepanelen zijn experts het eens dat u door vuil op het paneel energie zult verliezen.

Het verlies door vuil kan oplopen tot 25% of soms meer. De opstelling en de locatie van uw zonnepanelen bepaald de uiteindelijke effecten van vuil op het zonnepaneel. Vuil zal de levensduur van zonnepanelen tevens verkorten en is het dus van belang de panelen soms te (laten) reinigen.

       

  WAAROM IS VUIL NIET GOED VOOR  ZONNEPANELEN? 

   


 

Moderne zonnepanelen zijn opgebouwd uit drie interne groepjes van cellen, ook wel "strings" genoemd. Deze drie strings zijn aan elkaar gekoppeld met een zogeheten

"By-pass" diode. Deze diodes zorgen ervoor dat als één interne string minder energie produceert, deze zal worden overbrugt. Zo zal het zonnepaneel voor 1/3de minder energie produceren en valt niet altijd het hele paneel of systeem uit. Omdat de by-pass diode geleidelijk overbrugt en niet als een schakelaar werkt zal vuil bij sommige merken zonnepanelen nadelige effecten kunnen hebben op de energieproductie van het gehele systeem.

 

Meer uitleg over de werking van de by-pass diodes die REC toepast in zijn zonnepanelen kunt u hier een filmpje van de firma REC bekijken, klik hier.

         

  WAT DOET VUIL MET EEN ZONNEPANEEL? 

Zonnepanelen die in landscape opstelling zijn geplaatst op een plat of dakpannen dak hebben anders last van vuil dan zonnepanelen in protret opstelling.

 


 

Vuil en stof wat op het zonnepaneel valt zal door regen en sneeuw naar de onderrand van het paneel spoelen, hierdoor ontstaat er een rand met vuil en alg dat tussen het glas en het aluminium frame zal ophopen. Dit "randje" vuil zorgt ervoor dat de onderste interne string minder licht kan ontvangen en dus minder energie zal produceren, dit heeft tot gevolg dat deze string in by-pass wordt gezet en verliest u 1/3de van de energieopbrengst.

 

Alg en vuil kan ervoor zorgen dat uw systeem binnen een aantal jaar na aanschaf slechts 2/3de aan energie zal produceren. Tevens zal door ophoping van alg en vuil de kans worden vergroot dat het zonnepaneel lek raakt en er vocht tussen het glas en de zonnecellen kan kruipen.

   

Regen dat op een plat dak valt spat viezigheid op dat op het dak ligt, u zult merken dat na een regenbui het paneel vies is geworden door dit opspattende vuil. Dit proces versnelt de afname van energieproductie en is het dus zaak een systeem op een plat dak vaker te reinigen.

      


 

Zonnepanelen onderhoud

     

Vuil en stof wat op het zonnepaneel valt zal door regen en sneeuw naar de onderrand van het paneel spoelen, hierdoor ontstaat er een rand met vuil en alg dat tussen het glas en het aluminium frame zal ophopen. Dit "randje" vuil zorgt ervoor dat alle interne strings afgedekt worden en zal het hele zonnepaneel minder energie gaan opbrengen. De interne strings zullen niet worden overbrugt omdat deze allemaal met dezelfde hoeveelheid vuil worden bedekt.

 

Mocht u in deze situatie ook zonnepanelen hebben die in landscape geplaatst zijn dan kan dit als gevolg hebben dat de zonnepanelen in landscape opstelling uiteindelijk meer energie produceren dan de zonnepanelen in portret opstelling. In deze situatie heeft u dus verschillende zonnepanelen met verschillende energie opbrengsten.

 

Als de panelen voor langere periode niet schoongemaakt worden kan er zelfs blijvende schade optreden in de zonnecellen en uw systeem dus onnodig blijvend energieverlies gaan leiden.

                    

stof en roetaanslag op zonnepanelen:


 

     

Mocht u in een omgeving wonen waar veel roetdeeltjes en/of stofdeeltjes in de lucht zitten dan zal het hele paneel naar verloop van tijd worden bedekt met een dunne laag vuil. Dit heeft hetzelfde effect als een zonnebril en zal er minder licht de zonnecellen bereiken. Dit effect treedt vrij snel op na installatie van uw systeem en daarom raden wij u aan de zonnepanelen minimaal één maal per jaar te (laten) reinigen.

                                      

  MAG IK ZONNEPANELEN MET ZEEP    SCHOONMAKEN? 

   

Er zijn verschillende technieken die worden toegepast op het glas van zonnepanelen om het vuil tegen te gaan. Zo bestaat er een techniek die ervoor zorgt dat het oppervlak van het glas ruw wordt (waardoor er minder licht reflecteert en de hoeveelheid licht die de zonnecellen bereikt vergroot). Ook zijn er technieken die een dunne laag "vuilafstotend" materiaal achterlaten. Bij deze zonnepanelen is het van belang om geen zepen of bijtende schoonmaak middelen te gebruiken tijdens het reinigen. Deze middelen kunnen ervoor zorgen dat deze laag wordt aangetast en vuil zich dus makkelijker kan hechten aan het glas. Wanneer u speciale zeep gebruikt voor het reinigen van zonnepanelen zal deze geen schade aan de zonnepanelen toebrengen. Wanneer u allesreiniger gebruikt loopt u het risico om uw zonnepanelen te beschadigen.

          

  WANNEER ZONNEPANELEN  GEREINIGD "MOETEN" WORDEN 

Niets moet, wel is het verstandig uw zonnepanelen vlak voor de lente schoon te maken.

 

Wij raden aan de zonnepanelen vroeg in het voorjaar te reinigen. Het is verstandig de panelen een aantal dagen in de regen te laten weken en deze vervolgens te reinigen.

Het vuil is door de regen "los" geweekt en zal makkelijker verwijdert kunnen worden.

 

LET OP: Maak de zonnepanelen niet schoon met koud water op hete dagen, dit kan als gevolg hebben dat het glas barst.

 

Het is discutabel of het verstandig is om de zonnepanelen in het najaar nog een keer schoon te maken, één ding is een feit: schone zonnepanelen produceren altijd meer energie dan vuile zonnepanelen, ongeacht de tijd van het jaar.

       

  HOE MAAK IK OP DE JUISTE MANIER  ZONNEPANELEN SCHOON? 

   

Geen hogedruk reiniger gebruikenGebruik voor het reinigen van de zonnepanelen een zachte borstel (zoals deze ook gebruikt worden voor het wassen van de auto). Een spons is ook goed te gebruiken om wat hardnekkiger vuil te verwijderen.

Gebruik GEEN schuurspons, dit zal blijvende schade toebrengen aan het glas!!!!!

 

Gebruik geen hogedruk reiniger om de panelen af te spuiten, de hoge waterdruk kan ervoor zorgen dat er water tussen het glas en de zonnecellen komt, dit beschadigd het zonnepaneel zodanig dat de opbrengst direct zal afnemen !!!!!

Opbellen
E-mail